Aromatherapie recept bij puistjes

aromatherapie recept bij puistjes

Met dit Aromatherapie recept bij puistjes kun je op een natuurlijke manier je puistjes snel laten indrogen.

De effectiefste etherische olie die altijd onderdeel uitmaakt van een goed aromatherapie recept bij puistjes is Tea tree.  Het is een hele zachte en huidvriendelijk etherische olie, waarmee je snel van je jeugdpuistjes af kunt komen. En dit komt omdat Tea tree etherische olie ontstekingsremmend is en antimicrobieel werkt.  Wist je dat Tea tree een van de meest gebruikte en meest bestudeerde etherische oliën ter wereld is? In de afgelopen 100 jaar zijn er meer dan 300 wetenschappelijke onderzoeken verschenen die verwijzen naar de antimicrobiële eigenschappen van Tea tree etherische olie.

En dat is natuurlijk precies wat je wilt als je puistjes hebt. Je wilt dat puistjes verdwijnen en dat doe je door de ontsteking te bestrijden. Tea tree doet dat op een hele zachte en huidvriendelijke manier. In deze blog kun je eerst alles over de achtergrond van jeugdpuistjes lezen en aan het eind vind je een paar makkelijke en heel goed werkende aromatherapie recepten.

 

Achtergrond

Hoe ontstaan jeugdpuistjes?

Laten we eens beginnen met hoe jeugdpuistjes ontstaan. Wel in je huid zitten heel veel haarzakjes. Deze worden ook wel poriën genoemd. En deze poriën bevatten talgkliertjes die talg maken. Dit talg is een soort olie die ervoor zorgt dat je haar en huid lekker soepel blijft.

Meestal maken deze talgkliertjes de juiste hoeveelheid talg aan. Maar in de pubertijd stimuleren hormonen helaas je talgklieren om meer talg te maken. En daar wordt je huid vetter van. En omdat je huid vetter wordt, zullen dode huidcelletjes aan elkaar gaan klonteren. En deze klontjes kunnen je poriën gaan verstoppen.

Verstopte poriën

Je kunt verstopte poriën op twee manieren zien:
Ten eerste, als je porie verstopt raakt, maar wel gesloten is, zie je een zogenaamde whitehead. Dat is een wit puntje op je huid.
Ten tweede, als je porie verstopt raakt, maar open blijft, wordt het bovenste laagje zwart en zie je een mee-eter, ook wel een comedone genoemd.

Cutibacterium acnes

Nu zijn verstopte poriën best lelijk om te zien. Maar een verstopte porie kan ook nog gaan ontsteken. En dan wordt het een puistje. Deze ontsteking wordt bijna altijd veroorzaakt door de bacterie Cutibacterium acnes. Deze bacterie leeft bij ieder mens op de huid en geeft normaal geen problemen. Het is zelfs zo dat de aanwezigheid van deze bacterie voorkomt dat er op je huid ziekteverwekkende bacteriën ontstaan.

Maar als je in de pubertijd bent, gaan je talgklieren onder invloed van je hormonen meer talg produceren. En in dat geval krijg je een toename van deze bacterie. Want de Cutibacterium acnes voedt zich namelijk met vetzuren uit dit talg. En als er teveel van deze bacteriën in een verstopte porie zitten, dan kan er een kleine ontsteking ontstaan. Dit zie je op de huid als een rood bultje die ook een met pus gevuld topje kan krijgen. En dat is het puistje.

Hoe voorkom je puistjes

Je kunt jeugdpuistjes helaas niet helemaal voorkomen. De ene tiener heeft er ook meer last van dan de ander. Als het in je familie voorkomt, is de kans dat jou overkomt ook groter. Maar je kunt wel de kans verminderen en er daardoor voor zorgen dat een uitbraak veel kleiner is.

Maak ten eerste je huid elke avond schoon met een milde reiniger.
En let op het woord mild! Want wist je dat een te agressieve of te ontvettende reiniger je talgklieren juist aanzet tot meer talgproductie? En dat wil je natuurlijk niet. Je wilt een reiniger die de dode huidcellen, een te veel aan talg, vuil en andere afvalstoffen op een milde manier van je huid haalt. In Natuurwinkels kun je deze milde reinigers en scrubs op natuurlijke basis goed vinden.

Let ten tweede goed op je voeding.
Eet gebalanceerd en probeer vet- en suikerrijke voeding en dranken zoveel mogelijk te vermijden. Want een gebalanceerde voeding zal ook meehelpen je hormoonproductie te balanceren.

En zorg ten derde dat je elke dag voldoende water drinkt.
Daardoor spoelen je nieren goed door en verwijder je gifstoffen uit je lichaam.

Aromatherapie recepten bij puistjes

wattenstaafje tea tree olie puistje wang

Aromatherapie recept bij puistjes 1

Tea tree olie op een wattenstaafje

De meest simpele manier om puistjes met een wit puskopje snel te laten verdwijnen is om 1 druppeltje Tea tree etherische olie op een wattenstokje te doen en daarmee 2 x per dag gedurende twee dagen het pukkeltje zachtjes aan te stippen. Je zult zien dat het puistje daarmee heel snel indroogt. Let wel op en stip alleen het puistje aan.

Aromatherapie recept bij puistjes 2

Tea tree in Aloe Vera Gel

Is pure Tea tree wat te scherp voor jou?
Maak dan het volgende recept:
Meng 20 ml Aloë Vera met 20 druppels Tea tree olie.
Doet dit in een klein flesje of aluminium lippenbalsem bakje. En smeer 2x per dag wat van de gel op de puistjes.
De Aloë Vera werkt samen met de tea tree heel verzachtend en is effectief in het verminderen van de geïrriteerdheid van de huid.

anti acné tinctuur

Aromatherapie recept bij puistjes 3

Anti acné aanstip tinctuur

En ben jij iemand die misschien niet zo houdt van de geur van Tea tree etherische olie?
Dan kan de volgende fris en kruidige ruikende aanstip tinctuur ook heel goed werken om je puistjes zachtjes te laten indrogen en geïrriteerdheid van de huid te verminderen:

  • 30 ml alcohol 70%
  • 10 druppels Tea tree etherische olie
  • 10 druppel Lavendel etherische olie
  • 10 druppels Citroen etherische olie
  1. Meng de alcohol met de 3 etherische oliën en vul het in een flesje.
  2. Stip met een wattenstaafje 2 x per dag de puistjes aan tot je ze ziet indrogen en de roodheid ziet verdwijnen.
  3. De Tea tree werkt in deze tinctuur ontstekingsremmend, de Lavendel is vooral verzachtend en Citroen neemt het teveel aan talg weg.

Heel veel succes! Vera

Koop jouw etherische olie hier – 100% zuiver en biologisch

Tea tree - Melaleuca alternifolia Lavendel - Lavandula augustifolia Citroen - Citrus limon Burman

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *