Etherische oliën wel of niet inslikken?

Bij Veritarôm verkopen wij 100% zuivere en gecertificeerd biologisch etherische oliën. Wat betreft de therapeutische kwaliteit ervan, zijn ze food grade en zou je ze zo in kunnen inslikken.  En toch adviseren wij je omdat pas te doen als een erkend en deskundig professional het je voorschrijft.

De  3 belangrijkste redenen waarom wij adviseren om etherische oliën niet zonder deskundig advies in te slikken, zijn de volgende: 

  1. Etherische oliën zijn een prachtig en krachtig geschenk van de natuur, in een klein flesje, heel geconcentreerd.
    We zijn wel eens mensen tegengekomen die zeiden: etherische oliën zijn natuurlijke producten, dus ze zijn veilig en kan ik ze zo innemen. Maar dat is natuurlijk niet zo. Kijk eens naar water, een natuurlijk product waar we niet zonder kunnen, maar als we er teveel van innemen is het schadelijk voor ons lichaam. Zo is dat ook bij etherische oliën. Ze zijn zo geconcentreerd dat ze bij een te hoge dosis inslikken schadelijk kunnen zijn. Dit maakt dat je bij inslikken heel goed moet weten welke dosis je inneemt, wat eventuele bijwerkingen zijn, hoe lang je het gaat gebruiken, wat de reden is en wanneer je het niet mag inslikken. Gecertificeerd aromatherapeuten zeggen niets voor niets vaak: less is more.
  2. Essentiële / etherische oliën zijn niet oplosbaar in water en kunnen je slijmvliezen beschadigen bij inslikken.Daarmee loop je dus de kans dat de slijmvliezen van je slokdarm en maag gaan irriteren omdat ze rechtstreeks in contact komen met die hele geconcentreerde druppeltjes. Nu zal deze kans als je eenmalig eens een druppeltje inneemt natuurlijk niet zo groot zijn, maar als je het vaker doet, of in hogere dosis wel.
  3. Alle stoffen die wij via de mond innemen, passeren altijd eerst de lever voor zij verder gaan in het lichaam.
    Nu is de lever een soort van super ontgifter. Zij verandert stoffen van structuur om ze onwerkbaar en/of geschikter voor uitscheiding te maken. Dit betekent dat de etherische olie die je hebt ingeslikt, eigenlijk al voor een deel in de lever is afgebroken voor ze haar werking elders in het lichaam kan doen. Je moet dus een hogere dosis innemen om de etherische olie te laten werken. En een hogere dosis kan leiden tot ongewenste bijwerkingen.

En waarom zou je het doen? Etherische oliën hebben een hele mooie en positieve werking wanneer je het verstuift in de lucht of in een kleine verdunning op de huid aanbrengt via een massageolie, doucheschuim, crème of ander huidverzorgingsproduct. Bij Veritarôm adviseren wij je om die methodes te gebruiken.

Enjoy!

Vera

Ps: als je meer wilt weten over wat etherische oliën nu precies zijn, klik dan hier

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *