Hoe verdun je etherische olie. En waarom doe je het?

etherische olie verdunnen

 

Etherische olie verdunnen

Etherische oliën zijn prachtige en krachtige geschenken van de natuur. Ze zijn vanzelfsprekend een geschenk omdat ze zoveel positieve effecten kunnen geven aan onze gezondheid. En ze zijn van de natuur omdat elke etherische olie afkomstig is van een specifieke plant of boom.

Om een etherische olie veilig aan te brengen op iemands huid, is het bijna altijd nodig haar voldoende te verdunnen. Want etherische oliën zijn heel geconcentreerd. Wist je bijvoorbeeld dat 1 druppel Pepermunt etherische olie gelijk staat aan ruim 20 koppen verse pepermunt thee?

 

Waarom verdun je een etherische olie

Etherische oliën zijn in pure vorm heel geconcentreerd en sterk-werkend. Daarom is het belangrijk dat je ze verdunt en mengt met een neutrale dragerolie. Zodat je ze veilig en langdurig op je huid kunt gebruiken. Want als je etherische olie met regelmaat onverdund en puur op je huid aanbrengt, kun je last krijgen van huidirritatie, roodheid, jeuk of blaren. En in sommige gevallen zelfs allergie.

En verder verdun je etherische olie ook, omdat zij daardoor beter wordt opgenomen door je huid. Het is namelijk de drager olie die daarvoor zorgt.

 

Waarmee verdun je etherische olie

Voor een veilig gebruik op de huid, verdun je etherische olie altijd met een dragerolie (ook wel basisolie genoemd), zoals zoete Amandelolie, Jojobaolie of Arganolie. En je zou haar ook kunnen verdunnen met een neutraal geurende lotion, of crème.

Verder is Etherische olie ook verdunbaar met alkohol. Dit zie je bij toepassingen als parfum en eau de toilette.

Etherische olie is echter niet oplosbaar in water. Want water en olie mengen immers niet. Ook Magnesium olie is niet geschikt voor verdunning van etherische olie. Want ondanks de naam is Magnesium olie op waterbasis gemaakt.

 

Hoe verdun je een etherische olie

Het is dus belangrijk om een etherische olie te verdunnen voordat je haar op de huid aanbrengt. Maar hoe doe je dat precies? 

Wel voor een veilig gebruik op de huid, voeg je altijd slechts een klein percentage etherische olie toe. Binnen de aromatherapie zeggen we altijd: minder is meer..

En het percentage is onder andere afhankelijk van de plek op het lichaam, waar je het op de huid gaat aanbrengen.

De IFA (international Federation of Aromatherapists) heeft richtlijnen uitgegeven voor deze veilige maximum percentages etherische olie via de huid. En in onderstaande tabel kun je het lezen:

Tabel verdunning etherische olie

 
tabel verdunning etherische olie

Hoe reken je een percentage etherische olie uit

Om een percentage etherische olie te berekenen, gaan we ervan uit dat 1 druppel etherische olie gelijk staat aan 0,05 ml. En dat betekent dat in 1 ml etherische olie 20 druppels gaan. Want 20 x 0,05 = 1. 

Voorbeeld

Dus als je bijvoorbeeld 30 ml massageolie wilt maken met 2,5% etherische olie.
Dan bereken je dat als volgt:
2,5% etherische olie x 30 ml massageolie = 0,75 ml etherische olie
En in 0,75 ml gaan 15 druppels. Want 0,75 ml : 0,05 ml = 15 druppels

Let wel! Deze berekening gaat niet op voor de dikkere etherische oliën zoals Vetiver en Mirre. Bij hen gaan er minder druppels in een ml. En in dat geval zul je met een precisie weegschaaltje moeten gaan wegen.

 

 

In onderstaande verdunnings tabel voor etherisch olie hebben we de percentages voor je op een rijtje gezet, zodat je niet de hele tijd hoeft te rekenen, en het in één oogopslag overzichtelijk kunt zien.

 

PDF - verdunnings tabel etherische olie - om te printen
Koop jouw etherische olie hier – 100 % zuiver en biologisch geproduceerd