Top 9 massage tips

 

1 Bereid je goed voor.
Zorg voor een schone, goed geventileerde en warme massageruimte.
Creëer een verwelkomende, veilige en harmonieuze omgeving.
Draag schone werkkleding en was je handen vooraf in het zicht van de cliënt zodat zij weet dat hygiëne bij jou hoog in het vaandel staat.
Zorg dat je alles klaar hebt liggen en je de cliënt niet alleen hoeft te laten.
Kijk bij de voorbereiding altijd even bewust vanuit het gezichtspunt van de cliënt, dit is een hele makkelijke manier om de laatste puntjes op de i te zetten.

2 Neem de tijd voor consultatie
Zorg dat je altijd helder hebt of de massage geschikt is voor de cliënt en of je deze eventueel wat moet aanpassen.
Check de veiligheid en of er zaken zijn waar je rekening mee moet houden.
Zorg dat je op de hoogte bent van de wensen van je cliënt en welke gebieden eventueel meer aandacht nodig hebben.

3 Warme handen!
Niets is vervelender dan ijskoude handen op je rug te voelen, dus zorg dat je handen lekker warm zijn voor je start.

4 Tempo en Aandacht
Mijn lerares zei altijd: hoe trager je masseert, hoe beter de ontspanning bij de cliënt. Dus masseer traag èn met aandacht. Dat voorkomt dat je onbewust gaat haasten.

5 Zorg dat je handen tijdens de massage continue in contact blijven met de huid van je cliënt
Probeer te voorkomen dat je een deel masseert, je handen optilt en naar het volgende deel gaat. Dit is niet ontspannend voor de cliënt omdat zij dan niet weet wat er vervolgens komt.
Het voelt meer ontspannen voor de cliënt als je je handen van het ene naar het andere gebied laat glijden en altijd contact blijft houden.

6 Voeg eens Etherische oliën toe aan je massage blend
Want etherische oliën verhogen het effect van een massage. Voeg voor een ontspanningsmassage eens de volgende combinatie aan 20 ml neutrale massage olie toe:

4 dr zoete Sinaasappel
2 dr Basilicum
3 dr Ylang ylang

of de combinatie:

4 dr Geranium
2 dr Lavendel
2 dr Patchouli

Check altijd wel eerst bij je cliënt of er geen bezwaren of medische contra indicaties zijn tegen het gebruik van (bepaalde) etherische oliën. En zorg ook dat je niet meer dan 2½ % etherische olie aan je massage olie toevoegt. Dit betekent dat je aan een portie van 20 ml massage olie maximaal 0,5 ml ( ongeveer 10 druppels) etherische olie kunt toevoegen. Als gecertificeerd aromatherapeuten zeggen wij altijd: less is more. Etherische oliën zijn zo geconcentreerd, dat er slechts weinig nodig is voor een goed effect.

7 Creëer rust
In mijn ervaring hebben sommige cliënten het gevoel dat zij conversatie moeten maken (small talk), terwijl zij eigenlijk het liefste gewoon zouden willen liggen en ontspannen. Dus tenzij de cliënt echt duidelijk de behoefte heeft om te praten, creëer in dat geval gewoon rust en moedig ze aan om lekker te ontspannen. Check zo nu en dan of de cliënt nog comfortabel is, de druk goed genoeg en laat de massage haar werk doen.

8 Pas je massage waar nodig aan.
De meeste mensen houden van een wat steviger massage. Luister goed naar de lichaamstaal van je cliënt. Als je merkt dat de ontspanning wat weg is, vraag dan of de druk goed genoeg is en pas hen zo nodig aan, steviger of juist zachter.

9 Creëer een ontspannende ervaring
Een cliënt is vaak op zoek naar een ontspannende ervaring en een goed gevoel. Dit is heel goed te creëren door haar van het begin de volle aandacht te geven. Denk na over hoe je haar begroet, hoe je haar een welkom en veilig gevoel geeft. Wees vriendelijk en duidelijk in je beschrijving waar ze haar kleren kan laten, wat ze kan aanhouden en wat ze kan verwachten van de massage. Zorg voor een hele plezierige en ontspannen ervaring van begin tot einde.

 

Als je meer wilt weten over de etherische oliën, klik dan op een van onderstaande labels:

 

Enjoy!

Vera

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *