verdunningstabel etherische olie

Om een etherische olie veilig aan te brengen op iemands huid, is het vaak nodig haar voldoende te verdunnen. Want etherische oliën zijn heel geconcentreerd. 

En door de etherische olie te verdunnen verlaag je niet alleen het risico op mogelijke huidirritatie, maar je zorgt er ook meteen voor dat je huid de etherische olie nog beter opneemt. En in welke verhouding kun je etherische olie nu het beste verdunnen?

In onderstaande verdunningstabel voor etherische olie kun je gemakkelijk zien hoeveel druppels er bij een bepaald percentage horen.

uitleg verdunningstabel voor etherische olie

Bovenstaande verdunningstabel gaat uit van 20 druppels in 1 ml etherische olie. Daarbij staat 1 druppel gelijk aan 0,05 ml. Dat is de verhouding die voor de meeste etherische oliën opgaat. Maar sommige etherische oliën, zoals bijvoorbeeld Vetiver zullen door hun dikte minder druppels per ml bevatten.

En als je dat percentage precies wilt berekenen, moet je gaan wegen. Het beste kun je daarvoor een precisie weegschaaltje gebruiken die al wegen vanaf 0,01 gr.

Voorbeeld:
2% etherische olie op 10 gram vloeistof = 0,2 gram etherische olie.

 

Richtlijnen
De IFA (international Federation of Aromatherapists) heeft richtlijnen uitgegeven voor maximum percentages etherische olie via de huid. In bovenstaande verdunningstabel voor etherisch olie hebben we ze voor je op een rijtje gezet.

Volg verder altijd de richtlijnen van een specifieke etherische olie. Want sommigen mag je op de huid slechts in een laag percentage verdunning aanbrengen. En op onze website kun je dit per etherische olie vinden bij de tab veiligheid.