Verlicht je stress: Balanceer je Chakra’s met Aromatherapie

aromatherapie en planten

Verlicht je Stress

Wanneer we stress voelen die we niet gelijk kunnen wegnemen, proberen we deze natuurlijk te verlichten. We denken dan bijvoorbeeld aan ontspannende activiteiten, een warm bad nemen, sporten, gezond eten, vroeg naar bed of juist gezelschap opzoeken.

Maar dat werkt niet altijd. Want soms zit de stress te diep of duurt hij te lang. En dan kun je je lichamelijk en emotioneel zo uitgeput voelen dat je tot niets meer in staat bent. Stress kan je energie volledig blokkeren. Misschien heb je jezelf het wel eens horen zeggen? “Ik heb helemaal geen energie meer”.

En misschien is het daarom de moeite waard om eens wat dieper in te gaan op de impact die stress heeft op energie. 

Want als je lichamelijk en emotioneel in balans bent, dan stroomt de energie vrijelijk door je lichaam. Je voelt je energiek. In de oosterse geneeswijze wordt deze energie wel aangeduid als ‘Chi’ of ‘Prana’. En deze energiestroom wordt ondersteunt door energiepunten in je lichaam, ook wel Chakra’s genoemd.

Wanneer je veel stress voelt raken je chakra’s uit balans en zal je energie minder goed kunnen stromen.

Wat zijn Chakra’s

Het woord chakra betekent in het Sanskriet ‘wiel’ of ‘schijf’.  En je zou chakra’s dan ook kunnen omschrijven als wielen die de energie laten stromen. In je lichaam heb je zeven hoofdchakra’s die elk hun eigen rol en invloed hebben. En samen functioneren ze als één systeem.

Wanneer onze chakra’s open zijn, stroomt de energie vrijelijk in ons lichaam. We voelen ons dan in balans en in onze volle kracht.

Maar wanneer een chakra is geblokkeerd of overactief, dan stagneert de energie of stroomt hij juist te krachtig en raken we uit balans.

Chakra’s en Stress interactie

Bij stress zijn vaak één of meerdere chakra’s geblokkeerd of juist overactief. En je kunt dat in die situatie zelf ook goed voelen. Bij een geblokkeerde Chakra kun je je emotioneel of lichamelijk uitgeput voelen. Terwijl een overactieve chakra je juist zo’n snelle ongezonde energie koorts kan geven.

Het balanceren van je chakra’s kan dus helpen om stress te verlichten. En een van de meest gebruikte methodes daarvoor is meditatie en mindfulness. Aromatherapie is daar een hele goeie aanvulling op.

Positieve invloed van Aromatherapie

Aromatherapie is een holistisch behandelvorm met etherische oliën waarmee jij je gezondheid en welbevinden op een natuurlijke manier kunt versterken en ondersteunen.

En etherische oliën worden al eeuwenlang gebruikt ter ondersteuning en zelfondersteuning van je gezondheid. Zelf noem ik ze wel prachtige en krachtige geschenken van de natuur. Want in elke boom en plant zijn ze van nature aanwezig.

Wanneer je etherische oliën inademt via verneveling, reizen haar geurmoleculen via je neus en de geurzenuw rechtstreeks naar het limbisch systeem in je hersenen. En dat is het gebied in je brein voor je emoties en herinneringen.  Daardoor kan Aromatherapie actief bijdragen aan het herstel van jouw welbevinden en natuurlijke emotionele evenwicht.

ruik techniek met beschrijving

De geurzenuw is trouwens ook de enige zenuw in je hele lichaam die rechtstreeks aansluit op dit limbisch systeem.

Indien juist gebruikt, kan Aromatherapie dus een diepe bron zijn voor het revitaliseren van je energie, het kalmeren of juist activeren van je geest en het brengen van harmonie en rust in de Chakra energiecentra van je lichaam.

Balanceer je Chakra’s met aromatherapie

Hieronder vind je een lijstje met etherische oliën die je kunt inzetten om stress helpen te verlichten en je chakra’s te balanceren zodat je energie in je lichaam weer vrij kan stromen.

chakra's en aromatherapie

Dit was een korte inleiding in het balanceren van Chakra’s.

In de WORKSHOP gaan we er natuurlijk veel uitgebreider op in.
Ben je geïnteresseerd? Of heb je een vraag? Laat het me weten.

Namaste,🙏🍀🌷🌻 Vera

 

aromatherapie workshop aromatherapie en chakras