Wat is Aromatherapie, en bij welke klachten gebruik je het?

aromatherapie flesjes

Wat is Aromatherapie?

Aromatherapie is een holistisch behandelvorm met etherische oliën waarmee jij je gezondheid en welbevinden op een natuurlijke manier kunt versterken en ondersteunen. Het is een behandelvorm die al heel lang bestaat. En zij wordt vaak complementair genoemd, omdat zij regelmatig aanvullend is op al ingezette therapie en zorg.

 

Wat zijn etherische oliën? 

Etherische oliën worden al eeuwenlang gebruikt. Zelf noem ik ze wel prachtige en krachtige geschenken van de natuur. Want in elke boom en plant zijn ze van nature aanwezig. Daar hebben ze, afhankelijk van de plek waar ze zitten, verschillende functies:

Bij mensen hebben etherische oliën ook veel positieve effecten. En deze zijn afhankelijk van de soort etherische olie die je kiest. Zo bevorderen sommige etherische oliën ontspanning of stressverlichting, of zetten juist aan tot een energie boost of focus en concentratie. En anderen werken schimmelwerend of ontstekingsremmend op de huid.

 

Hoe werkt Aromatherapie?

Aromatherapie werkt het beste via inademing of verneveling, en via de huid.

Wanneer je etherische oliën inademt dmv verneveling, reizen haar geurmoleculen via je neus rechtstreeks naar het limbisch systeem in je hersenen. En dat is het emotionele centrum van je brein voor je herinneringen en emoties. Daardoor kan Aromatherapie actief bijdragen aan het herstel van je natuurlijke emotionele evenwicht.

Omdat etherische oliën door de huid kunnen worden opgenomen, is dat ook een fijne manier om Aromatherapie toe te passen. Dit effect kan verder worden versterkt door de positieve werking van een Aromatherapie massage.

 

Wetenschappelijk onderzoek Aromatherapie

Sinds de jaren 80 van de vorige eeuw wordt er toenemend meer wetenschappelijk onderzoek gedaan naar wat aromatherapie is en naar de werking, het gebruik en de veiligheid van etherische oliën.

Vroeger verklaarden Aromatherapeuten de effecten van etherische oliën vooral vanuit een natuurlijk en ervaringsgericht perspectief. Want de positieve werking van etherische oliën, en ook hun eventuele bijwerking, zijn al heel lang goed gedocumenteerd.

Ook een meer spirituele benadering, waarbij de levenskracht en energie van een etherische olie centraal staat, wordt door veel Aromatherapeuten onderschreven.

Het toenemende wetenschappelijk onderzoek van de laatste tientallen jaren lijkt de positieve effecten te bevestigen wat Aromatherapeuten al jaren documenteren, zoals het angst dempend en rustgevend effect van Lavendel en het antivirale effect van Tea tree en Tijm.

 

Bij welke klachten ondersteunt Aromatherapie?

Heb je moeite met in slaap vallen, last van stress gerelateerde klachten of concentratieproblemen? Of heb je juist lichamelijke klachten zoals bijvoorbeeld een droge huid?

Maak dan eens een afspraak met een aromatherapeut. Want aromatherapie helpt jou je gezondheid en welbevinden op een natuurlijke manier te versterken.

 

Klachten waarbij aromatherapie onder andere kan ondersteunen:

  • Klachten van stress, angst of slapeloosheid
  • Concentratieproblemen
  • Verkoudheid en andere luchtweg gerelateerde klachten
  • Kalknagels of atletenvoeten
  • Menopauze gerelateerde klachten
  • Droge huid
  • Onrust bij dementie
  • Onrust aan het einde van het leven

 

 

Wil jij meer weten over wat Aromatherapie voor jou kan betekenen? 

Maak dan een afspraak met Vera voor een Aromatherapie Consult.