Wat is Aromatherapie. En bij welke klachten gebruik je het?

aromatherapie flesjes

Wat is Aromatherapie?

 

Aromatherapie is een holistisch behandelvorm met etherische oliën waarmee jij je gezondheid en welbevinden op een natuurlijke manier kunt versterken en ondersteunen. Het is een behandelvorm die al heel lang bestaat. En zij wordt vaak complementair genoemd, omdat zij vaak aanvullend is op al ingezette therapie en zorg.

En wat zijn dan etherische oliën? Wel, wist je dat etherische oliën van nature aanwezig zijn in elke plant en boom? Daar hebben ze verschillende functies. Zoals het aantrekken van hommels en bijen of juist het beschermen tegen schimmels of bacteriën.

En bij mensen hebben etherische oliën ook veel positieve effecten. Zo bevorderen sommigen ontspanning, slaapbevordering, of juist focus. En werken anderen weer schimmelwerend of ontstekingsremmend. Een IFA gecertificeerd Aromatherapeut weet precies waarom, hoe en met welke etherische oliën zij jouw gezondheid op een natuurlijke manier kan ondersteunen en versterken.

Hoe werkt Aromatherapie?

 

1. Aromatherapie werkt het beste via inademing of verneveling.

Wanneer je etherische oliën inademt d.m.v. verneveling, reizen haar geurmoleculen via je neus rechtstreeks naar het limbisch systeem in je hersenen. En dat is het emotionele centrum van je brein voor je herinneringen en emoties. Daardoor kan Aromatherapie actief bijdragen aan het herstel van je natuurlijke emotionele evenwicht.

 

ruik techniek met beschrijving

2. Verder werkt Aromatherapie ook goed via de huid.

En dat komt omdat etherische oliën door de huid kunnen worden opgenomen. Daarom maken aromatherapeuten voor hun cliënten ook vaak specifieke huidproducten, zoals crème’s, shampoo’s en massage oliën.

 

Hoe weten we dat Aromatherapie goed werkt?

Vroeger verklaarden Aromatherapeuten de effecten van etherische oliën vanuit goed gedocumenteerde ervaringen. Want de positieve werking van etherische oliën, en ook hun eventuele bijwerking, worden al meer dan honderd jaar beschreven.

Maar sinds de jaren 80 van de vorige eeuw wordt er ook steeds meer wetenschappelijk onderzoek gedaan naar aromatherapie, en naar het gebruik en de veiligheid van de verschillende etherische oliën.

En daaruit blijkt dat wat Aromatherapeuten vanuit ervaring al jaren documenteren, nu ook steeds meer wetenschappelijk wordt bevestigd: zoals bijvoorbeeld het angst dempend en rustgevend effect van Lavendel, of het antivirale effect van Tea tree en Tijm.

 

Bij welke klachen ondersteunt Aromatherapie?

 

Heb je moeite met in slaap vallen, last van stress gerelateerde klachten of concentratieproblemen? Of heb je juist lichamelijke klachten zoals bijvoorbeeld een droge huid?

Maak dan eens een afspraak met een aromatherapeut. Want aromatherapie helpt jou je gezondheid en welbevinden op een natuurlijke manier te versterken.

 

Klachten waarbij aromatherapie onder andere kan ondersteunen:

  • Klachten van stress, angst of slapeloosheid
  • Concentratieproblemen
  • Verkoudheid en andere luchtweg gerelateerde klachten
  • Kalknagels of atletenvoeten
  • Menopauze gerelateerde klachten
  • Droge huid
  • Onrust bij dementie
  • Ondersteuning aan het einde van het leven

 

MOGELIJKE BEHANDELINGEN