Wat zijn etherische oliën zijn en waarvoor worden ze gebruikt


Wat zijn etherische oliën? 

Etherische oliën noem ik zelf wel prachtige en krachtige geschenken van de natuur. Want wist je dat ze in elke boom en plant van nature aanwezig zijn? Daar hebben ze, afhankelijk van de plek waar ze zitten, verschillende functies. Zoals het aantrekken van hommels en bijen of juist het beschermen tegen schimmels of bacteriën.

Bij mensen hebben etherische oliën ook veel positieve effecten. En deze zijn afhankelijk van de soort etherische olie die je kiest. Zo bevorderen sommige etherische oliën ontspanning of stressverlichting. En zetten anderen juist weer aan tot een energie boost of focus en concentratie.

 

Etherische oliën worden op verschillende manieren aan planten onttrokken.

Een van de oudste en tegenwoordig nog meest gebruikte methode is stoom destillatie. Daarnaast worden met koude expressie etherische oliën uit de schil van citrusvruchten verkregen. En men gebruikt solvent extractie of CO2 extractie om etherische olie uit de meest kwetsbare bloemenblaadjes te halen, zoals van de Roos of de jasmijn. Als je meer wilt weten over deze verschillende methodes klik dan hier.

 

Etherische oliën worden in veel toepassingen gebruikt.

Ten eerste worden zij vaak verwerkt In parfums, natuurlijke cosmetica en natuurlijke schoonmaak producten vanwege de prachtige geuren.

Verder worden etherische oliën vaak in voedingsmiddelen gebruikt als natuurlijke smaakmakers.

Daarnaast zijn etherische oliën ook herontdekt in de farmacie, voedingsindustrie en de tuinbouw vanwege hun anti-oxidante, antibacteriële en antischimmel werking.

En tot slot worden etherische oliën natuurlijk in Aromatherapie ingezet vanwege hun helende activiteiten. Zij worden gebruikt in massages, inhalatie, baden, vernevelingen, lotions en gezichtsbehandelingen.

 

We weten dat mensen al heel lang etherische oliën maken en gebruiken.

Het oudste distilleer apparaat is van 3500 BC en is in Mesopotamië ( het huidige Iraq) gevonden. En van de Egyptenaren weten we dat ze etherische oliën gebruikten voor hun dagelijkse lichaamsverzorging, bij heilige rituelen en voor het balsemen van hun doden. De Romeinen gebruikten etherische oliën vooral om hun huizen lekker te laten geuren. En in een chinees boek van 2000 BC worden de positieve effecten van etherische oliën al beschreven.

Veel van onze moderne medicijnen zijn het resultaat van het analyseren van de natuurlijke chemische bestanddelen van plantmaterialen en etherische oliën. Gewone aspirine is daar een voorbeeld van. De Witte Wilg ( Salix alba), meer dan 2000 jaar geleden gebruikt door Hippocrates om hoofdpijn en andere spierpijnen te verlichten, bevat een natuurlijke ontstekingsremmer die in de negentiende eeuw als salicine werd geïdentificeerd. Vandaar uit werd de Aspirine verder ontwikkeld.

 

Etherische oliën blijven lang houdbaar als zij zorgvuldig bewaard worden in een afgesloten donker flesje.

Want dan worden zij niet aan de lucht worden blootgesteld, en zullen ze niet snel verdampen. Etherische oliën zijn ze ook erg gevoelig voor licht en zullen ze sneller bederven als ze in het licht staan. Om de kwaliteit te behouden en de houdbaarheid te verlengen kun je etherische olie dus het beste goed afgesloten, weg van zonlicht en koel bewaren.

 

De etherische oliën van Veritarôm zijn 100% zuiver en gecertificeerd biologisch.

Ze zijn daarom van therapeutische en food grade kwaliteit. Omdat etherische oliën zo geconcentreerd zijn, adviseren wij om ze te gebruiken volgens de richtlijnen en ze alleen in te slikken na het inwinnen van erkend en deskundig advies.

Wil je meer weten over het wel of niet inslikken van etherische oliën? Klik dan hier