Wat zijn etherische oliën zijn en waarvoor worden ze gebruikt

etherische oliën flesjes

Wat zijn etherische oliën? 

 

Etherische oliën noem ik zelf wel prachtige en krachtige geschenken van de natuur.

Want wist je dat ze in elke boom en plant van nature aanwezig zijn? Daar hebben ze, afhankelijk van de plek waar ze zitten, verschillende functies. Zoals het aantrekken van hommels en bijen of juist het beschermen tegen schimmels of bacteriën.

 

Bij mensen hebben etherische oliën ook veel positieve effecten. En deze zijn afhankelijk van de soort etherische olie die je kiest.

Zo bevorderen sommige etherische oliën ontspanning of stressverlichting. En zetten anderen juist weer aan tot een energie boost of focus en concentratie.

 

Hoe komen etherische oliën uit planten?

 

Etherische oliën worden op verschillende manieren aan planten onttrokken.

  1. Een van de oudste en tegenwoordig nog meest gebruikte methodes is stoom destillatie.
  2. Daarnaast gebruikt men koude expressie om etherische oliën uit de schil van citrusvruchten te krijgen.
  3. En men gebruikt solvent extractie of CO2 extractie om etherische olie uit de meest kwetsbare bloemenblaadjes te halen, zoals van de Roos of de jasmijn.

Wil je meer weten over deze 4 verschillende methodes? Lees het hier

extractie methodes etherische oliën

Waar worden etherische oliën voor gebruikt?

 

Etherische oliën worden in veel toepassingen gebruikt.

  1. Ten eerste worden zij vaak verwerkt In parfums, natuurlijke cosmetica en natuurlijke schoonmaak producten vanwege de prachtige geuren.
  2. Ten tweede worden etherische oliën vaak in voedingsmiddelen gebruikt als natuurlijke smaakmakers.
  3. Verder zitten er ook vaak etherische oliën in ‘zelf help’ geneesmiddelen, zoals de vaporub, en neusspray met Eucalyptus.
  4. Daarnaast zijn etherische oliën herontdekt in de voedingsindustrie en de tuinbouw vanwege hun anti-oxidante, antibacteriële en antischimmel werking.
  5. En tot slot worden etherische oliën natuurlijk in Aromatherapie ingezet vanwege hun helende activiteiten. Zij worden gebruikt in massages, inhalatie, baden, vernevelingen, lotions en gezichtsbehandelingen.

Hoe weten we dat etherische oliën  en aromatherapie goed werken?

Uit goed gedocumenteerde ervaringen

We weten dat mensen al heel lang etherische oliën maken en gebruiken. Vroeger verklaarden Aromatherapeuten de effecten van etherische oliën vanuit goed gedocumenteerde ervaringen. Want de positieve werking van etherische oliën, en ook eventuele bijwerkingen, worden al meer dan honderd jaar beschreven en doorgegeven.

Door wetenschappelijk onderzoek

Sinds de jaren 80 van de vorige eeuw wordt er ook steeds meer wetenschappelijk onderzoek gedaan naar aromatherapie, en naar het gebruik en de veiligheid van de verschillende etherische oliën.

En zo blijkt dat wat Aromatherapeuten vanuit ervaring al jaren documenteren, nu ook steeds meer wetenschappelijk wordt bevestigd. Zoals het angst dempend en rustgevend effect van Lavendel en het antivirale effect van Tea tree en Tijm.

 

Hoe kun je etherische oliën het beste bewaren?

 

Etherische oliën blijven lang houdbaar als je ze zorgvuldig bewaard in een afgesloten donker flesje op een koele droge plaats.

Bewaar etherische oliën goed afgesloten. Want als zij aan de lucht worden blootgesteld, verdampen ze snel. En als je ze goed afsluit, blijven ze goed houdbaar.

Etherische oliën zijn ook erg gevoelig voor licht en zullen sneller bederven als ze in het licht staan. Om de kwaliteit te behouden en de houdbaarheid te verlengen kun je etherische olie dus het beste goed afgesloten, weg van zonlicht bewaren.

Bij Veritarôm bewaren we onze etherische oliën in flesjes van Violet Glas. Want Violet is de enige kleur glas dat optimale bescherming biedt tegen verouderingsprocessen. In deze blog kun je daar meer over lezen.

 

 
miron violet glas