Zijn Etherische oliën veilig in te slikken?

Steeds vaker krijgen wij vragen van mensen of het inslikken van etherische oliën veilig is.

 

Nu zijn onze eigen etherische oliën biologisch gecertificeerd. Dus wat betreft de therapeutische kwaliteit ervan, zou je ze zo kunnen innemen. En toch adviseren wij je om dat niet te doen, tenzij het je specifiek geadviseerd wordt door een erkend deskundige. En daar hebben we een paar belangrijke redenen voor die we graag met je willen delen.

 

Want zoals je waarschijnlijk al weet, zijn etherische oliën heel geconcentreerd.
We noemen ze wel prachtige en krachtige geschenken van de natuur. Wist je bijvoorbeeld dat 1 druppel Pepermunt etherische olie gelijk staat aan het drinken van ruim 20 koppen pepermunt thee?

We komen wel eens mensen tegen die zeggen: “etherische oliën zijn natuurlijke producten, dus ze zijn veilig, dus kan ik ze innemen”.  Of anderen zeggen: “ik slik alleen etherische oliën met de GRAS status, want die worden ook in de voedsel en drank industrie gebruikt.“

 

Maar zo werkt het helaas niet.
Want wist je dat toevoeging van etherische olie aan voeding of drank aan hele strenge eisen moet voldoen? En dat is natuurlijk niet voor niets. Want etherische oliën zijn in het algemeen heel veilig als je ze vernevelt of in een kleine verdunning toevoegt aan een huid product. Maar als je er teveel van inneemt, kan dat net zoals bijvoorbeeld een teveel aan zout of alcohol, leiden tot schadelijke bijwerkingen.

En als je dan weet dat men voor toevoeging van etherische olie aan voeding of drank rekent in milligram per kilo. En dat 1 druppel etherische olie ongeveer 50 milligram is. Dan kun je heel eenvoudig uitrekenen dat je met 1 of 2 druppels in een glaasje water al snel een veel te geconcentreerde hoeveelheid binnen dreigt te krijgen.

 

En dat wil je toch niet?
Want etherische oliën zijn niet alleen mogelijk schadelijk bij inslikken in een te hoge dosis, maar ze zijn ook onoplosbaar in water. En dit betekent dat je bij inslikken de kans loopt, dat je lichaam ze moeilijk kan verwerken. En je daardoor mogelijk stress veroorzaakt op je interne organen.

En omdat etherische oliën zo geconcentreerd zijn, kunnen bij inslikken je slijmvliezen gaan irriteren omdat ze rechtstreeks in contact komen met die hele geconcentreerde druppeltjes. Nu zal deze kans als je eenmalig eens een druppeltje inneemt natuurlijk niet zo groot zijn, maar als je het vaker doet, of in hogere dosis wel.

 

Het is bij inslikken dus heel belangrijk dat je precies weet welke etherische oliën je wel of niet kunt inslikken en in welke dosering een etherische olie op een veilige manier het beoogde effect geeft. Heb jij die kennis en ervaring? Ook met de specifieke etherische olie die je zou willen inslikken? We vragen jou om het jezelf af te vragen. En als je het niet goed weet, vraag dan het advies van een erkend deskundige.

 

En waarom zou je het doen?
Etherische oliën hebben immers een hele mooie en positieve werking wanneer je ze vernevelt in de lucht of in een kleine verdunning aanbrengt op de huid via een massageolie, doucheschuim, crème of ander huidverzorgingsproduct. Bij Veritarôm adviseren wij je om die methodes te gebruiken en zo te kunnen genieten van die prachtige en krachtige geschenken van de natuur.

 

Enjoy!

 

Vera

 

Ps: als je meer wilt weten over wat etherische oliën nu precies zijn, klik dan hier

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.